Erős kezdés: Alto Perdon

2012. június 3., vasárnap

El Burgo Ranero - Mansilla de las Mulas

Utunk masodik zsakos napja. Tegnap delutan sokat probalgattuk a szallason a netet, valaki nagyon elallitotta. Magyar karakteres klaviaturat most sem talalok,de legalabb a tobbi mukodik.  Remelem el tudjatok olvasni. A tegnapi szallasunk is kituno volt, Megerkezes utan a kotelezo rituale: furdes, mosas, bolt, fozes. Tegnap egy hatalmas, nalunk nem kaphato, fodros levelu, ropogos salatat vettunk, abbol keszitettunk  - a  korabban megszeretett - salatat. Itt ensalada mixta a neve. Van benne paradicsom, hagyma, kemenytojas, tonhal olajjal, es valamilyen gyumolcs ecet. Leggyakrabban borecet. Megettuk az elozo naprol maradt bagettet. A maradekot orommel fogadtak a hospitalerok. Estere ujra ehesek lettunk. Igy aztan elfogyott a kockasajt a szaraz kenyer es egz konzerv lencse is. Kerult az asztalra egy palack tinto vino is.

Figyelmeztetes:  a Codula Rabe Szent Jakab zarandokut cimu konyvben azt irja az onkormanyzati zarandokszallas a templom mellett van. Ne hidd el. A viztorony kozelebb van hozza,de nagyon jol ki van tablazva minden, nem kell terkep.

Hajnalban tobben mar felotkor elkezdtek pakolni. Mi egy ora mulva kezdtunk keszulodni,6 kor indultunk. Vartam,hogy anya felhiv 8 orakor ahogy megbeszeltuk, de mar ne is probalkozzon, valami miatt ez a "tulokos" nem mukodik.
Indulaskor esett az eso. Beoltoztunk. Belulrol aztunk el. Az iras szerint ez az esoruha kiengedi a parat. Az enyemet nemigen. Az eso hamar elallt, de nem volt alkalom atoltozni. Gaborral ledramatizaltuk a telefont,ami utan nema meditacio kovetkezett. 12 km. monoton meneten csak a kopp-slutty - kopp- slutty hallatszott. Az asztalsima tajon csak vegtelen platansor. Elotted, mogotted 200- 500 meterre 1-1 zsakos, egyeb semmi. Neha megtorte az egyhangusagot egy ujonnan telepitett nyarfas, vagy nemreg epitett zarandok piheno, koasztalokkal, ko padokkal.  Bal labat a jobb utan, balt a jobb utan,igy mennek a zarandokok vegig a sendan, bal, bal, bal, bal-jobb-bal.. aztan mar sem monoton buta dalocskak, sem kavargo gondolatok, a belsod kiurul, elcsendesul, megnyugszik. Kopp - slutty - kopp. A tavolban 4 ora mulva feltunik nehany epulet. Elertuk Reliegost. Az elo barba bemegyunk. Ez egyik fo szabaly. Nagyonfinom tortillat reggeliztunk. Probaltam mar otthon is kesziteni,de nem izlik annyira mint ez. Taglaltuk Gaborral, hogy biztosan a krumpli mas,vagy a hagyma, mi hianyozhat az otthonibol?  Hat az a 12 km!!    :)
Mansilla de las Mulasig mar csak 6 km maradt. Azt irja az en ujonnan beszerzett - de nem megszeretett - utikonyvem, hogy ez mar csak 1ora 15 perc, az akkor nekunk 2! De vegul 1 ra 40 alatt beertunk.Eppen 3/4 12 volt. Felre vertek a harangot. zt hittem, de itt igy hivnak misere.  Szallas meeg zarva, zsakjainkkal sorbaalltunk. Fel 1 orakor hospitalero kinyitott, 50 agy es 20 foldon hely van benne. 5eu donacios.Nagyon hangulatos, csupa virag belso udvara van. Fel mentunk az emeletre, elfoglaltunk egz helyet, es a ritualet elhalasztva siettunk az Iglesia de Santa Maria-ba. A szentbeszed vegere ertunk oda. nem baj. Ugy sem ertjuk.
A mise jolesett.
Rituale: zuhany, mosas, ( a hospitalero nem engedte kezzel csavarni a ruhat,betette egy centrifugaba), bolt.
Paprikas krumplit foztunk csorisoval (kolbaszfele) es a fent leirt finom salatabol vettunk hozza. A konya elott elhaladook cuppogva szimatoltak, a receptet kertek. Mi  az gulas?? Nem csak krumpli. Mitol olyan finom az illata? akkor megmondtuk, hogy kolbasz is van benne.

Talalkoztunk ket megyar lannyal. Az egyik Erdrol jott. Nem beszelgettunk meeg, a nevuket sem tudjuk.
Ebed utan lepihentunk, de nekem eleg volt 1 ora, Gabort meeg otthagytam. Most megprobalom feltolteni a kepeket. Remelem jol vagytok. Gabor telefonja mukodik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése