Erős kezdés: Alto Perdon

2012. június 10., vasárnap

Molinaseca - Cacabelos



Ponferradaba a Basilica elott keszulodnek a Corpus Christi napjara
Kellemes albergeben toltottuk az ejszakat. Reggel elsokent ebredtem. Koran elkeszultunk, el is indultunk meg pirkadat elott. Meg a varaosban haladtunk, amikor szemerkelni kezdett az eso. Gyorsan szaporaztuk a lepteinket, hogy mielobb beerjunk Ponferradaba. Nagyon szerettem volna beterni a Nuestra Señora de la Encina basilicaba. Az iras szerint 1200 korul a templomosok egy tolgyfaban, a mor tamadok elol elrejettMariat gyermekevel abrazolo szobrot talaltak. Allitolag Toribio Astorga puspoke hozta magaval a szentfoldrol az 5. szazadban. A legenda szerint a kis Jesus felsirt , amikor a tolgy kidolt. Hiaba mentunk azonban mert a basilca zarva volt. Ez a nap a " zarva a  templom" napja volt, mint mar annyiszor maskor is.


Busan ballagtunk tovabb. A mai napon elertuk El Bierzo gyonyoru videket. Amerre a szem ellat szepen gondozott szoloskertek egy hatalmas hegyekkel korulvett medenceben.





Az eso elallt, de tovabbra is borongos volt az ido. sajnos a terdem ismet fajni kezdett, igy egyre kinosabban haladtunk elore. Az eros fajdalom eszembe juttatta, hogy korabban is ilyenkor ezt fel szoktuk ajanlani valakiert. Mindjart soroltam is a "kedvezmenyezetteket", elsosorban Icuskat akinek evek ota nagyon faj a terde, ... aztan szepen besoroltam magamat is...

Eleretuk Columbrianost. Itt is csodaszep viragszonyeggel keszultek a Ur napjara. Elhaladtunk a mar ismeros San Blas kapolna mellett. Egy lazan beepitett videken keresztul  erkeztunk Fuentes Nuevasba. A hosszan elnyulo falu utan a nem kevesbe rovid Camponarayan haladtunk at. Szoloskertek kozott nagyon szep videken jarunk. Ekkor telefonalt a testverem, hogy anya mar jol van, csak a valtozekony ido viselte meg. Terdfajdalmam ellenere sokkal jobb hangulatban ballagtam (inkabb vanszorogtam) tovabb.


A videk elvarazsol

El Bierzo szoloskertjei kozott  hosszu az ut




...meg a felhok is szepek...



 
lassan bertunk cacabelosba. az V. szazadig Cacabelos volt a romai aranybanyak kozpontja. A 12. szazad elejen Santiago erseke lakosokat hozott a telepulesre es felepitette az Iglesia de Santa Mariat. A 19. szazadtol kezdve a telepules szoleszetbol el. D.O. El Bierzo jelzessel jo minosegu borokat termelnek itt. Helyi inyencseg a pulpo gallego (polip galiciai modra, megfozve soval, olivaolajjal es paprikaval fa tanyeron szervirozva)

Cacabelos bejarata

A szallas a templomot korulvewvo ketagyas kabinok sorabol all. Furdes, mosas, alvas. Most pedig amint ezt befejezem - igeret szerint - pulpo gallegot fogok vacsorazni.



vegre elertuk az alberget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése