Erős kezdés: Alto Perdon

2012. június 13., szerda

Trabadelo - O^Cebreiro - Triacastela

Tegnap reggel fel het korul indultunk el Trabadelobol, mar fel ora mulva megalltunk  egy barban reggelizni. Itt valoban azt a croissont kaptuk amire mar maskoris ravagyakoztunk. Hatalmas, omlos, friss, villa beleszurva, kis kes melle teve, kis vaj, kis lekvar, nagy bogre forro tejeskaveval. Gabor meg egesz naop a gyomraval kinlodott, igy o tejet nem kapott a kavejaba. Majd felvanszorogtunk Vega de Valcarceig, ahol mar korabban ketszer megszalltunk. Negyed 10-re ertunk oda, igy teaztunk egy barban amig kinyitott a patika. Gabor carboactivatust keresett,de nem volt. Nekivagtunk hat a nagy hegynek. Korabbi emlekeinkhez kepest nagyon sokaig tartott az emelkedes a betonuton, Las Herrerasig. Ez a kicsi falu az ot evvel ezelottihez kepest sokat fejlodott. Itt is megalltunk, teat vettunk a vizesflakonba. Innen indult a kemeny, sziklas, meredek kapaszkodo felfele  a hegynek. Eleredt az eso, a szel is fujni kezdett, magunkra vettuk hat az esoruhat. Ettol egy ido utan belulrol is elaztunk. Keservesen ertunk fel La Fabaig. 100 lepesenkent kotezo pihenot tarttottunk. A faluban megkertuk Mari barjat. Ahol korabban a kimerulesunket 1-1csupito likor mellett gyogyitgattuk.Most azonban Mari Barja tele volt foleg francia es nemet zarandokokkal,akinnek zsakjat tobbnyire taxi hozta fel. Nem is maradtunk soka, a "kotelezo" csupito elfogyasztasa utan araszoltunk felfele 100 lepesenkent. Igy valahogy elviselheto volt a meredek emelkedo. Az eso elallt de nem lehetett levenni az esoruhat,mert ami alatta volt a veritektol mar atazott, a szel pedig tovabb fujt. Gabor enekelni kezdte a "Suss fel nap" dalocskat, es a nap felsutott. Hangulatunk is felderult. Felert az osveny a hegy tetejere, es ekkor mondtuk, hogy nemcsak az ut, de a latvany is lelegzetelallito. Jo hangulatban ertunk fel O Cebreirora.
"A magasban fekvo helyek segitenek az emelkedettebb gondolkodasban. Ilyen magaslatokon mind az erzekszerveid, mind a belso latasod szamara szelesebb tavlatok nyilnak. Mit latsz, erzel es hallasz itt a vilag tetejen? Odahajtjak-e az angyalok a fejuket, hogy meghalljak az imadat? Megengedi-e a szivedben levo belso beke,hogy meghalld belso hangodat? Nyitott vagy-e arra, hogy meglasd a csodat, hopgy meglasd a belso szivarvanyt, az Istennel kotott szovetseg szimbolumat? "/  Olvastuk Brierley konyvebol. Betertunk hat,a 9.szazadban epult Santa Maria Real templomba. Az itt toltott fel ora aloban lelekemelo volt. Megkoronazta ezt a napot. Ezutan megkeztuk a zarandokszallast, ami egy modern, 0t evvel ezelott eppen felujitas alatt allo epuletben van. Ezutan felkerestuk azt a fogadot,ahol ot eve olyan finom caldo gallegot ettunk, hogy azota is emlegetjuk.  Most is finom volt. En azonban nem laktam jol, internetet keresve korbejartuk a falut, vegul szabad internetet nem talaltunk, de egy masik fogadoban meg egy menut elfogyasztottam. Gabor koplalt. Gabikat felhivtam este,hogy abban a szobaban vagyunk ahonnan a webkamera mutatja a falut.De addigra leszallt a kod, semmit nem lehetett latni.
Ma reggel kipihenve indultunk tovabb meg a nap felkelte elott. Az Alto San Roque eleresekor pirkadt. Tovabb emelkedtunk az Alto do Poloig,mely a legmagasabb pontja ennek a hegysegnek, 1330 meter.  Haladva lefele kicsi falvakon keresztul  mindenutt tettenerhetok a kelta emlekek, a misztikus kovek, a varazslatos forrasak, szines viraggal boritott mezok. Azt olvastam,hogy amikor megkerdeztek egy gallegot, mi a velemeny a boszorkanyokrol igy valaszolt: " En nem hiszek bennuk, de biztosan vannak!" Kinos volt es terd roppanto a sziklas osvenyen meredeken lefele haladni, de felemelo erzes,hogy ezeket a koveket mar ezer eve koptatjak a zarandokok es a helyiek lepesei. Megtalaltuk a 800 eves gesztenyefat is,amirol mar ketszer kesziettunk kepet, meg most is. Jelenleg Triacastellaban az Oribio Albergeben vagyunk, itt meg nem szalltunk meg. Nagyon nem voltunk boldogok amikor a 9 eu-s szallason nem lehetett agyat valasztani, a haspitalera kiosztotta az emeletes agyat, pedig Gabor sem szeret felmaszni. De aztan megnyugtattuk magunkat,hogy igy a helyes, hiszen aki kesobb erkezik,biztosan faradtabb. Furdes, mosas utan, sorozes kozben eppen egy faliszekrenybe epitett szamitogepes helyen irjuk a naplonkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése